DE MESTKEVER

databank met informatie over de mestkever

DE MESTKEVER (Geotrupes stercorarius)

In de volksmond ook wel 'strontkever' genoemd.

Komen algemeen voor op het platteland en in bossen.

Hun voedsel bestaat uit uitwerpselen van vooral hoefdieren en mest.

Zij vliegen s'avonds snel en roekeloos met luid gebrom, maar verplaatsen zich eerder traag over de grond.

Deze eerder opvallende zwarte kevers bezitten een paar sterke graafpoten.

Zij behoren tot de familie van de bladsprietigen (Scarabaeidae).

De mestkevers zijn aktief van mei tot november.

Het wijfje graaft enkele dm onder een mesthoop (van rund of paard) een gang waarvan het blind uiteinde wordt volgestopt met een prop mest. Die dient als voedselreserve voor de larve. De larve wordt wel tot 40 mm lang, en gelijkt op de engerling.

Terug naar de kevers databank

Ga naar de ongedierte databank