DE KATTENVLO

databank met informatie over de kattenvlo

DE KATTENVLO...(Ctenocephalides felis )

In de volksmond meestal gewoon 'vlo' genoemd.

de kattevlo is de door ons meest aangetroffen vlo in woningen, (vooral in de zomerperiode) zij komt ook voor bij honden (Omdat de hondevlo zelf vrij zeldzaam is geworden in ons land).

De larve houdt zich vaak op in afval en stofophopingen in onze woningen, maar hoofdzakelijk in de katten- of hondenbak. De volwassen exemplaren bevinden zich meestal op de kat of hond.

de kattevlo is roodbruin van kleur, heeft een langwerpige kop en de eerste tand van de wangkam is maar iets korter dan de tweede.

Na elke bloedmaltijd worden eitjes gelegd; deze kunnen tot 1 jaar intakt blijven.

De eitjes worden niet op de gastheer zelf, maar in hun nest of omgeving gelegd.

Kunnen voor hevige huidirritatie zorgen; ook bij de mens, meestal op de onderbenen.

Het is op dit ogenblik nog niet wetenschappelijk vastgesteld waarom bepaalde mensen (van het mannelijk OF vrouwelijke geslacht) wel of niet gebeten worden.)

De kattevlo heeft totaal geen nut.

Indien U Uw hond wenst te behandelen tegen deze vlo, doe dit dan zorgvuldig met een daarvoor in Belgie toegelaten insektenpoeder of shampoo; vergeet dan vooral niet de kin, de kop, de staart, de oksels en de liezen een beurt te geven.

zorg dat het dier niets in de oren of ogen krijgt!

blijf bij het dier tot het kan worden afgeborsteld en zorg ervoor dat het zich niet kan likken

Extra vorzichtigheid is geraden met katten, omdat zij zich veel meer likken dan honden; het gebruik van een kartonnen halskraag om het likken te voorkomen kan hier uitkomst bieden.

Terug naar de vlooien en luizen databank

Ga naar de ongedierte databank