BESCHERM JE PRIVACY OP HET INTERNET

Anoniem surfen op het net

Het klinkt wat gek maar ik durf gerust te zeggen dat ik niets te verbergen heb en dat ik principieel eigenlijk geen problemen heb met het feit dat binnenlandse en buitenlandse veiligheidsdiensten mijn telefoongesprekken opnemen, mijn e-mails lezen en bijhouden naar welke websites ik zoal surf. Tot voor kort kon het mij dan ook niet schelen dat er zoveel woehaa verkocht werd en het erop leek dat er maar twee kampen in de wereld zijn... zij die tegen, en zij die voor overheidsbespioneren zijn. En toch.. ik ben verschrikkelijk ongerust geworden en maak er sinds kort een erezaak van om echt anoniem op het web te surfen. Bovendien denk ik vier keer na en weiger ik om 'zomaar' mijn persoonlijke details achter te laten op websites, in straatwinkels en op portals. Waarom? Omdat het drie keer vrij kort achter elkaar is voorgevallen dat mijn persoonlijke gegevens gestolen werden door hackers. van replacedirect.nl kreeg ik nog een mailtje met excuses van de directeur 'jammer genoeg is onze webshop bezocht door hackers en werden al onze klantengegevens, ook de uwe, gestolen...' Van de andere gevallen moest ik het gewoon vernemen in de media. En het is niet alleen bij ons dat hackers inbreken en aan de haal gaan met data! Het is zoals je ongetwijfeld weet, een internationale plaag.

Wat me vooral ongerust maakt is het feit dat ik gedurig moet lezen dat er ambtenaren zijn die hun toegang tot gegevens 'misbruiken'. Dat gaat van het opzoeken van adressen van bekende artiesten tot bespioneren van een ex. Uiteraard zijn dit uitzonderingen, maar toch. Er zijn ook verschillende bedrijven actief die aan zogenaamd 'data-mining' doen en die linken leggen. Je IP adres (het unieke nummer - identiteit dat je internet aanbieder je toedeelt en waarmee je op het web surft) linken zij aan je naam en adres dewelke ze op een andere lokatie te pakken kregen. En dan zijn er bedrijven en overheidsorganisaties die aan 'profiling' doen. Dat is conclusies trekken over je karakter, gezindheid of overtuigingen aan de hand van de websites die je bezoekt en de zoekopdrachten die je op de zoekmachines ingeeft. Dus rest er maar 1 ding te doen (als je dat niet leuk zou vinden) en dat is je IP adres verstoppen en anoniem op het net gaan.

Er zijn verschillende manieren om echt anoniem op het internet te surfen. Een mogelijkheid is met een VPN aanbieder (VPN provider) in zee te gaan. Ik heb er verschillende getest en koos uiteindelijk voor NordVPN. Ik ben zo tevreden over hun diensten dat ik na enkele maanden affiliate ben geworden. Als je een link op deze pagina gebruikt om hen te bezoeken krijg je hun aanbieding van enkele dollars per maand!! (speciale actie).

Hoe werkt VPN?

Nadat je bent aangesloten (voor een maand, drie maanden, zes maanden of een jaar abonnement) krijg je een login en paswoord en kan je op hun website een programma binnenhalen. Ze hebben versies voor Windows, Apple, Linux en Android. Je kan met tot zes (6) toestellen simultaan anoniem surfen en ze bieden ook anoniem torrent gebruik aan (hoe dat werkt weet ik niet maar er zijn wel handleidingen voorradig op hun website). Als je hun programma opstart en je login en paswoord hebt ingegeven krijg je een lijst van landen waar je uit kan kiezen. Je maakt je keuze en na enkele ogenblikken krijg je een nieuw IP adres waardoor je voor het volledige wereldwijde internet plotseling uit dat land blijkt te komen. Er is geen enkele link meer naar jouw echte IP adres! Je surft dus volledig anoniem op het net en niemand kan bekijken of loggen waar je naar toe gaat, wat je doet, hoe lang je ergens vertoeft, enz.. Zelfs je internet aanbieder heeft geen idee waar je uithangt! Het enige wat zij zien is dat je computer aanstaat en dat je verbinding maakte met een VPN aanbieder. Vanaf dat moment ben je spoorloos verdwenen! De VPN aanbieder (NordVPN) heeft trouwens ook geen logs van waar jij naartoe surft.

Enkele leuke bijkomstigheden: je krijgt geen gerichte reclame meer, men kan je niet 'tracen' en 'profilen', je bent volledig safe wanneer je op het wifi netwerk gaat in een fastfood restaurant, bar of hotel. Het enige wat 'men' kan zien is dat je in een tunnel, de VPN, verdwijnt. Vanaf dat ogenblik (meteen dus) verdwijn je van de radar. Interesse? Als je op een link klikt op deze pagina ga je niet alleen naar de aanbieding van 36 $ voor een gans jaar anoniem VPN maar kan je ook verder klikken om bijkomende informatie te lezen. Succes!