DE AARDHOMMEL

databank met informatie over de aardhommel

In de volksmond ook wel 'appelbie' genoemd.

Komt algemeen voor op het platteland, en tot in de voorsteden.

De aardhommel voedt zich uitsluitend met nectar en stuifmeel.

Is een uitstekend vlieger.

Een hommelnest kan tot 400 individuen bevatten.

Desondanks het feit dat zij een angel bezitten, zullen zij niet snel steken; zelfs niet wanneer men ze verontrust.

In de periode maar-april verschijnen de koningingen die overwinterden en op zoek zijn naar een hol om er een nest te maken van gras, mos en blaadjes.

De eerste eitjes worden op een stuifmeel- en honingpastei gelegd en omringd met was.

Na 3 weken ontluiken de eerste werksters terwijl de koninging verder gaat met de eiproduktie.

Tegen het einde van de zomer zullen enkele onbevruchte eitjes worden gelegd waar darren zullen uitkomen, terwijl een aantal larven overvloedig voedsel toegedient krijgen, waaruit nieuwe koningingen ontspruiten.

Deze jonge bevruchte koningingen verpoppen zich in de grond om te overwinteren.

Alle andere leden van de hommelstaat zullen sterven.

Terug naar de muggen databank

Ga naar de ongedierte databank